Demokratilek 2.0

Egentligen borde jag skriva inlägget “Tänk tryggt, del 2” men det får vänta lite eftersom Facebook i morse påminde mig om ett inlägg som jag skrev på min förra blogg för på dagen sex år sedan.

Den dagen minns jag som om det vore nån vecka sedan och inte hela sex år. Jag ser faktiskt t.o.m. rummet framför mig och minns hur kommunstyrelsens ordförande såg ut när han svällde upp och blev rödare och rödare och till slut utbrast: “Det spelar ingen roll om ni har synpunkter, vi röstar ändå ner er.” Demokrati, mina vänner, demokrati på sigtunasossarnas vis år 2010.

Jag kallade mötet demokratileken och min tro på kommunalpolitik sjönk till bottennivå. Både vi och sossarna hade då en annan ledare än vi har idag. Sigtunasossarna styrdes av en man med järnhand och skrämseltaktik och en tydlig vilja att få som han ville. Idag styrs de av…eh, ja alltså en ledare som vid det tänkta tillträdet inte ens fick majoritet bland sina egna medlemmar…Eller ja, styrs och styrs förresten, ingen vet ju riktigt om det är nån som styr eftersom det inte kommer några som helst förslag eller riktlinjer från kommunledningen för tillfället. Det som däremot kännetecknar Sigtuna kommun just nu är inre stridigheter och avgående tjänstemän. Därför skulle man kunna kalla det som sker nu, sex år senare, för demokratilek 2.0. Den viktiga skillnaden i den nya versionen är att sigtunasossarna nu har en lekledare utan lagets förtroende och ett lag som spretar åt alla håll med spelare som inte ens vill kämpa på samma planhalva.

sad-1024x809Det som gör leken viktig och mig mig mest rädd och ledsen är att det sargade laget fortsätter leka demokrati utan att förstå spelreglerna och snart har de spelat bort hela Sigtuna kommuns ekonomi. Ni som håller er på läktaren och hejar på de olika spelarna borde vara oroliga med det här laget. Riktigt oroliga.

Jag vet däremot ett annat lag som har en tydlig målgörare såväl som starka coacher och supporters över partigränserna, medspelare som attackerar åt samma håll och gärna, väldigt gärna sätter motståndarna på bänken.

Game on, mina vänner, det är val om 944 dagar…

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *