Grattis Estland på 98årsdagen!

img_9094.jpg
Dörren till framtiden?

Förra helgen var jag på en liten minisemester i ett av mina favortiländer – Estland. Jag åker dit då och då och min mamma åker dit varje år för att fira landets nationaldag den 24 februari. Hon åker då till den lilla staden Rakvere där hon föddes och numera är img_9096.jpgnågot så fint som hedersmedborgare i. I år följde jag med på partyresan.

Vi tog bilen och båten till Tallinn och hämtade upp min farbror Hans med sin fina sambo Anne som är tillbakaflyttade till Estland efter mer än 60 år i Sverige. Tillsammans åkte vi tio spikraka mil till Rakvere och det charmiga lilla hotellet Art café.

img_9381.jpg
Efter ett snabbvarv på stan var det dags för resans höjdpunkt – borgmästarens nationaldagsmottagning i det nybyggda “kommunhuset” bara några meter från vårt hotell. Vi togs emot på ett högtidligt sätt av borgmästaren Mihkel Juhkami och förre borgmästaren Toomas Varek, som båda är fantastiska män som verkligen visar hur mycket de uppskattar mammas insatser för Rakvere och Estland.

IMG_9106

 

Vi intog våra hedersplatser längst fram i den vackra lokalen och bjöds på en superhäftig konsert med en grupp klockslagare…eh ja, jag vet faktiskt inte vad det heter annars. En orkester från Tallinns operahus Estonia som spelar fantastiskt på klockor i olika storlekar. Jag var helt tagen!

 

img_9113-1.jpg

 

Kvällen fortsatte med mingel och dryck. Mamma trivdes som fisken i vattnet och det värmde mitt hjärta att se hur många som kom för att prata lite med henne.

img_9126.jpg

img_9132.jpg
Ingen estnisk mottagning utan vodka!
Mamma har fått presidentens medalj för sina insatser
Mamma har fått presidentens medalj för sina insatser

Min mamma flydde från Estland 1944 tillsammans med ca 30 000 andra ester och estlandssvenskar. Sedan växte hon upp, träffade pappa som var estlandssvensk och också kom 1944, de utbildade sig, bildade familj, byggde hus och etablerade sig väl i Sverige. Men Estland fanns alltid med. Jag och mina syskon är uppvuxna med estniska språket som modersmål, alla estniska traditioner, estniska scouter och barnkolonier, firat Estlands nationaldag varje år och gick alltid med i 70-80-talets demonstrationståg för Estlands frihet. Mamma skickade matpaket till släkt och vänner, hon åkte dit och träffade folk, hon reste med Sigtuna kommuns vänortsförening, kommunledning och andra som tolk, hon har skänkt pengar, folk har lämnat urvuxna kläder och prylar till henne som hon sorterat, tvättat och packat om för att skicka till ålderdomshem, barnhem och organisationer framför allt i Rakvere. Hon har öppnat sina dörrar och låtit vänner, men också helt okända personer som besökt Sverige och inte haft råd eller möjlighet att bo på hotell, att bo i hennes hus i Märsta. Hon har t.o.m. åkt till Rakvere med en gammal brandbil som brandförsvaret skänkte.

img_9163.jpg
Den vackra lokalen i det nybyggda kommunhuset

 

Nu är Estland självständigt och behöver inte matpaket från Sverige längre. Det är en fantastisk utveckling som vi fått ta del av på så nära håll. Jag blir rörd när jag tänker på det och jag blir så stolt över att vara est, för ester är ett otroligt folk! Den utveckling som skett sedan 1991 när de återfick självständigheten efter nästan 50 års ockupation är helt makalös! Engagemanget och viljan att utvecklas är enorm hos det lilla folket. Utvecklingen tuffar på som tåget, ja inte som svenska pendeltåg alltså, utan som snabba, snygga och smarta snabbtåg. Det byggs häftiga byggnader och skyskrapor, IT-utvecklingen slår Sverige med hästlängder, arbetstillfällena flödar, företag startas och landet vinner alla möjliga tänkbara priser.

Har du inte varit i Estland – åk dit! Vill du utvecklas, skaffa nytt jobb eller helt enkelt byta bana i livet – flytta dit! Estland är ett föregångsland! Elagu Eesti!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *