Det handlar om demokrati

Jag släpper mitt privata elände en stund och skriver en snutt om ett lokalt, nationellt och t.o.m. globalt elände. Det handlar om demokrati.

Idag har jag varit på en föreläsning “Hur kan medborgarnOllewa engageras i kommunpolitiken?” med Olle Wästberg som ledde Demokratiutredningen 2016 på regeringens uppdrag.

Det var en mycket intressant och en mycket nedslående föreläsning. Än en gång fick jag en känsla av panik över det bristande intresset hos människor att bli politiskt engagerade. Med valresultat som Brexit och Trump blir jag mer och mer mörkrädd inför framtiden och rent ut sagt förbannad över att människor väljer det simpla sättet att istället för att försöka förändra politiken genom eget engagemang lägger de en röst på någon/t som de tycker “skakar om”. Vaddå? Gör nåt själv då, om nu alla politiker gör så himla fel! Det behövs mer än en gilla-tumme på Facebook för riktig förändring.

Sedan 70-talet har de politiska partierna i Sverige förlorat 1 miljon medlemmar! Det är liknande siffror runtom i Europa, så det är inte ett unikt problem för Sverige. I Sverige finns det ca 70 000 olika politiska uppdrag och endast 100 000 personer är aktiva i politiska partier. Fattar ni vad det innebär? En liten pytteklick av alla medborgare vill engagera sig för en bättre kommun, bättre skolor, sjukvård, kollektivtrafik, stabilare ekonomi och förbättrad integration. Vad GÖR alla andra? Var ÄR alla som tycker nåt och vill påverka? Ska inte politiken vara en kanal för samtliga medborgares viljor?

(You can't do business sitting on your ass)
(You can’t do business sitting on your ass)

Igår var jag på rådskonferens med Moderaterna och lyssnade på flera, också nedslående, föredrag om det politiska läget i Sverige, Europa och världen. Men hur nedslående de än är går inte jag hem och tänker: “nej, det är ingen idé att jag gör nåt, det går ändå åt helvete. Jag lägger min röst i nästa val på nån knäppgök som säger det ingen annan törs, för då blir det toppen i Sverige och världen.” Nej, nåt sånt kommer ni inte att höra från mig. Mitt engagemang får en extra skjuts av att lyssna på kloka människor som ser problemen och försöker hitta lösningar för en bättre framtid och vettigare politik . Igår lyssnade jag på flera sådana personer, bl.a. Moderaternas 1e vice partiordförande Peter Danielsson som ni ser på bilden. Tänk om fler levde efter mottot YCDBSOYA! Då skulle världen börja ljusna igen.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *