Konstiga ord blev min verklighet

img_3852.jpg

 

IBD. Crohns. Ulcerös kolit. Koloskopi. Cellgiftstabletter. B12. De orden hade jag knappt hört för tre år sedan och de senaste åren har jag använt och googlat dem hundratals gånger. Detta efter beskedet att jag har Crohns.

Reaktionen efter första akutbesöket i december 2014. (Gillar fortfarande skumtomtar.)

 

 

 

Crohns är en kronisk tarminflammation som kommer i skov och visar sig på olika sätt hos de drabbade. Den enda helt fastställda orsaken till Crohns är rökning. Jag har aldrig rökt. Min Crohns hänger ihop med min ledsjukdom Reaktiv artrit (RA) som jag har känt av från och till sedan 1994-95. Upptäckten av min Crohns gjordes av min reumatolog när vi, efter ett glapp i medicineringen (mitt eget fel!), konstaterade att jag plötsligt mådde finfint i lederna, men uselt i magen. Därefter följde utredning på utredning, test av mediciner, regelbundna blodprover, kostråd, motionsråd, nya läkare, nytt liv…

När allt funkar är det endast årliga prover och läkarbesök som måste göras. På  det senaste besöket var det något värde som inte var som det borde och läkaren tyckte att det var dags att kontrollera allt ordentligt igen. Därför är det idag dags för koloskopi för att kolla tjocktarmen och på fredag ska jag göra magnetröntgen för att kolla tunntarmen. Det är inte de roligaste undersökningarna man kan tänka sig och för att göra det lite lättare och roligare för mig själv tänker jag dokumentera detta genom att skriva och fotografera. Och även för att dela med mig av erfarenheterna eftersom jag själv fått bra tips och råd genom bloggar, Instagram och andra sociala medier. Läs om du vill och om du hamnat här för att du, som jag, har googlat på nåt av orden, hoppas jag kunna bidra med nåt litet stöd iallafall.

Återkommer strax. Är mitt i laxeringen…

 

2 kommentarer

 1. Det är inga roliga undersökningar Helle, ett tips är att be om lugnande. Det finns absolut ingen anledning till att ligga och ha ont. Min Ulcerösa Colit är inte bara en del av min vardag utan hela min familjs vardag. Att försöka hindra sjukdomen från att invadera livet fullständigt är ibland en utmaning, men jag har lärt mig att accepterat att det är en del av mig. Just nu är det flytande föda som gäller för min del då tarmen behöver vila och jag inte vill vara inneliggande. Du är hjärtligt välkommen att höra av dig om du har några frågor eller funderingar.
  http://blogg.alltforforaldrar.se/claudiacrowleysorensson/

  1. Hej,
   Tack för dina ord! Jag kommer att ta allt lugnande och smärtstillande jag kan få! Visst blir det en del av omgivningens vardag också, på gott och ont…Tycker att det är viktigt att man vågar prata och berätta om det och hittills har det känts bra för mig.
   Stort tack för stödet!
   Helle

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *